Rahim Ağzı Kanseri, Meme Kanseri ve Bağırsak Kanseri Sunumunu Yaptık

Rahim Ağzı Kanseri, Meme Kanseri ve Bağırsak Kanseri Sunumunu Yaptık

6 years ago 0 0 2179

Buca Toplum Sağlığı Merkezi ve Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği işbirliği ile

RAHİM AĞZI KANSERİ, MEME KANSERİ VE BAĞIRSAK KANSERİ BİLGİLENDİRME SUNUMU YAPILDI

            Buca Toplum Sağlığı Merkezi ve Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği işbirliği ile Saadet Emir Ortaokulu Konferans Salonu’nda 2 seansla tüm öğretmen ve öğrenci velilerinin katılımıyla Dr. Derya Çetin tarafından ‘Rahim Ağzı Kanseri, Meme Kanseri ve Bağırsak Kanseri’ hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı.

            Sunuma Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Nihat Sadri Özsoy, Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği Başkanı Mevlüt Yılmaz, Kurum Müdürü Dilek Yılmaz, Ak Parti Buca Kadın Kolları, Ak Parti STK ve Halkla İlişkiler Başkanı Emre Erkan, Okul Müdürü Yusuf Hüyük, okul öğretmenleri ve öğrenci velilerinin  katıldı.

            Sunumda konuşma yapan Buca Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Derya Çetin; “Rahim kanseri 30 yaşından küçük kadınlarda nadir görülür. En sık 40-60 yaş civarında görülür. Bazı kadınların diğerlerinden daha fazla riski vardır. Bazı risk faktörleri öströjen kullanımı ile ilişkili olabilir. Şişmanlık, düzensiz adet görme, hiç çocuk sahibi olmama, kısırlık, meme kanserini tedavi etmek veya önlemek için tamoksifen kullanımı, ailede rahim kanseri öyküsü olması, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, safra kesesi hastalığı veya tiroit hastalığı öyküsü, menopoz tedavisi için uzun dönem progesteronsuz öströjen kullanımı, uzun dönem yüksek dozlu doğum kontrol hapları kullanımı ve sigara kadınların rahim kanseri riskini artıran faktörler arasındadır.  Unutulmamalıdır ki; Erken teşhis ve kanser tarama programları bu yüzden çok önemlidir. Kadınlarımızın çok uzağa gitmeye gerek duymadan ilçemizde kanser tarama programlarına katılabilirler. İlçemizde yapılan tarama programları ise şöyle;

Gaitada Gizli Kan Testi : Kadın ve erkekler aile sağlığı merkezlerinde aile hekimlerine başvurarak gaitada gizli kan testini yaptırabilirler.

Smear Testi: Kadınlar Toplum Sağlığı Merkezlerine başvurarak smear testi yaptırabilirler. Smear testi serviks kanseri yani rahim ağzı kanserini önlemede elimizde bulunan en etkili silahtır. Rahim ağzı kanseri tüm dünyada sıklık açısından ön sıralarda yer alan bir kanser türü iken, smear tarama testi ile henüz kanser aşamasına gelmeden önce teşhis edilebilen  ve etkili bir şekilde tedavi edilebilen bir kanser türü haline gelmiştir. Bu yüzden 18 yaş üstü tüm evli kadınlar taranmalıdır ve erken teşhis ile kanser oluşumu önleneyebilirler.

Mamografi : Toplum Sağlığı Merkezi tarafından belirlenen günlerde randevu alınarak mamografi çektirebilmektedirler” dedi.

Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Nihat Sadri Özsoy; ” Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulmaktadır” dedi.

1 milyonluk dolarlık cihaz alındı ama hasta bulamıyoruz.

            Toplum sağlığı olarak taramalarımız özellikle bayanlar üzerinden 40-69 yaş arasına meme kanseri için mamografi, ultrason ve kendi kendine muaneyi öğretme şekillerini öğretiyoruz. 65 yaşına kadar rahim ağzı kanseri için taramalarımız var. Yine 50-70 yaş arası erkek ve bayan fark etmiyor. Bunlara da kolon kanseri dediğimiz kalın bağırsak kanseri üzerine bir tarama işlemleri var. Vatandaşlarımızdan da bu taramalar yurt dışında ve birçok yerde yüksek maliyet isterken ülkemizde ücretsiz yapılıyor. 1 Milyonluk Dolarlık cihaz alındı ama hasta bulamıyoruz. Toplum Sağlığı Merkezimizde; meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetleri “ÜCRETSİZ” olarak verildiğinin” altını çizdi.

Ak Parti Buca STK ve Halkla İlişkiler Başkanı Emre Erkan; “Toplum Sağlığı Merkezi ve Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneğini kutlarız.  Çok faydalı bir seminer oldu.”

Okul Müdürü Yusuf Hüyük; “Okulumuzda gerçekleştirdiğiniz bu sosyal faaliyet bence hedefine ulaştı.”

            Kanserin, modern çağın hastalığı olduğunu, her mahallede bir kanser hastasının olduğunu aktaran Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği Başkanı Mevlüt Yılmaz; “Artan istatistiklere baktığımızda önümüzdeki dönem içerisinde artık her evde bir kanser hastası olması muhtemeldir. Bu nedenle kanser konusunda bir farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Kanserle ilgili çalışmalar yapan işte gerek Sağlık Bakanlığımız olsun, gerek Toplum Sağlığı Merkezi olsun, gerekse Sivil Toplum Kuruluşlarımız olsun bunlara önem ve destek verilmesi bütün toplumun menfaatine görünen konular. Okul olarak Sizlerde bu konuya hassasiyet gösterdiğiniz için hepinize teşekkür eder, saygılarımı sunarım” dedi.

            Konuşmaların ardından Dr. Nihat Sadri Özsoy ve Dr. Derya Çetin katılımcıların sorularını yanıtladı. Toplantı sonrasında sunum yapan hekimlere ve okul müdürüne , Dernek Başkanı Mevlüt Yılmaz tarafından çiçek ve teşekkür belgesi verildi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x