Ketem Ve KMDD İşbirliğiyle “Prostat Kanseri” Semineri Düzenlendi
KETEM VE KANSERLE MÜCADELEYİ DESTEKLEME DERNEĞİ İŞBİRLİĞİYLE “PROSTAT KANSERİ”
SEMİNERİ DÜZENLENDİ
Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği’nin Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) işbirliğinde yürüttüğü Prostat Kanseri semineri, derneğimizde yapıldı.
Halkımızı kansere karşı bilinçlendirme faaliyetleri yürüten Derneğimiz, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Doktoru Sayın Derya Çetin ile “Prostat Kanseri” konulu semineri Dernek binamızda 05 Ekim 2017 Perşembe günü saat 10.00’da düzenledi. Seminer dernek üyeleri ve kayıtlı hastaların katılımıyla 1 saat sürdü. Seminere katılanlar Prostat Kanseri hakkında bilgilendirildi.
Düzenlediğimiz seminerleri çok önemsiyoruz diyen KETEM Doktoru Derya Çetin: “Prostat, erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezidir. Mesanenin (idrar kesesi) altında yer alır. Prostatı oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu prostat kanseri gelişebilir. Ülkemizde ve dünyada, erkeklerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada en sık görülen kanser prostat kanseridir.
Prostat kanserinin kesin nedenleri bilinmemekle birlikte:
- Yaş ilerledikçe risk artmaktadır.
- Birinci derece akrabasında (baba, erkek kardeş, abi) prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riski diğer insanlara göre iki kat daha yüksektir.
- Doymuş yağlardan (hayvansal gıdalarda bulunan yağlar, tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı) ve kırmızı etten zengin, sebze-meyveden fakir beslenme alışkanlığı prostat kanseri riskini arttırabilmektedir.
Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermez. Kanser dokusu büyüdükçe aşağıdaki bazı şikayetlere yol açabilir:
- Sık idrara çıkma
- Gece idrara kalkma
- Kesik kesik idrar yapma
- Zor idrar yapma
- Ağrılı idrar yapma
- Kanlı idrar
- Kanlı meni
Bu şikayetlerin olması prostat kanseri olduğunu göstermez ama bir ipucu olabilir. Bu yakınmalardan en az biri olduğunda, üroloji (bevliye) uzmanına başvurulmalıdır.
Prostat kanseri erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Erkeklerin 50 yaşından itibaren, birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin de 40 yaşından itibaren üroloji uzmanına düzenli muayene olması erken tanı konulması açısından önemlidir. Hastalığın evresine ve özelliklerine göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Kişinin belirli aralıklarla izlenmesi, prostatın tamamının ameliyatla çıkarılması veya ışın tedavisi (radyoterapi) erken evrelerde uygulanabilir. Hormon tedavisi veya ilaç tedavisi (kemoterapi) diğer evrelerde gerekli görülebilir. Erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır.
Tüm kanserlerde olduğu gibi; sağlıklı (sebze ve meyveden zengin) beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite yapma (yürüme, koşma, bisiklete binme, yüzme gibi), sağlıklı kiloda olma ve bu kiloda kalma prostat kanseri riskini azaltabilir. Aile hekimine danışılarak sağlıklı kiloda olunup olunmadığı öğrenilebilir.
Özellikle birinci derece akrabalarında prostat kanseri görülenler yüksek risk altında olduğundan 40 yaşınızdan itibaren düzenli olarak üroloji hekiminize giderek muayene olmalıdırlar ”dedi.
Bugüne kadar kanser seminerleri ile binlerce vatandaşlarımızı kansere karşı bilinçlendirdik diyen Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği Başkanı Mevlüt Yılmaz: “Çağımızın en tehlikeli hastalıklarından biri olan Prostat Kanserine karşı bilinçli olmak son derece önemlidir. KETEM ile işbirliği yaparak vatandaşlarımızı kansere karşı bilinçlendirmeye devam ediyoruz. Bu bilgilendirme ve bilinçlendirme seminerleri artarak devam edecek. En kısa zamanda yine Dernek üye ve hastalarına Meme Kanseri konulu seminer düzenleyeceğiz. Çağımızın vebası olan kansere karşı bilinçli olmak erken teşhis için son derece önemli. Bizde vatandaşlarımızı bu konuda KETEM doktorlarıyla buluşturacağız” dedi.
Vatandaşları kansere karşı bilinçlendirmek amacıyla broşür dağıtılırken, seminer sonunda Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği Başkanı Mevlüt Yılmaz, Dr. Derya Çetin ve Ebe Gül Çalışkan’a teşekkür ederek çiçek verdi.