KETEM ve KMDD İşbirliğiyle Kanser Ve Organ Bağışı Sunumu Yapıldı
KETEM ve Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği işbirliğiyle Egedeniz Tekstil San. ve Tic. A.Ş., İnter Tekstil ve Doğru Tekstil çalışanlarına kanserde erken tanının önemi ve organ bağışı ile ilgili sunum yapıldı.
Sunuma Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği Başkanı Mevlüt Yılmaz, Egedeniz Tekstil San. ve Tic. A.Ş İnsan Kaynakları Müdürü Selim Pilavcı, İnsan Kaynakları Görevlisi Cansu Özkara ve çalışanlar katıldı.
Kanser sunumunu KETEM Karşıyaka Halk Sağlığı Merkezi Doktoru Hatice Uçar Yüksel, organ bağışı sunumunu ise Karşıyaka Halk Sağlığı Merkezi Yetkilisi Kadiriye İmrağ yaptı.
KETEM Karşıyaka Halk Sağlığı Merkezi Doktoru Hatice Uçar Yüksel sunumunda; “
Hücre nedir? Kanser nedir? Kanserin nedenleri, Yanlış beslenme, Hareketsiz yaşam, Aşırı güneş ışını, Virüsler, Radyason, Kimyasal maddeler, Çevre kirliliği, Kadınlarda görülen kanser türleri, Erkeklerde görülen kanser türleri, Kanser ve tedavisi, Kanserden korunma, Erken tanının avantajları, Tarama programları ve Erken tanı için uygulanan taramalar hakkında genel bilgiler verdi. Tüm katılımcıları KETEM’in ücretsiz tarama programlarına katılmaları için Karşıyaka Halk Sağlığı Merkezine davet etti. Yüksel, Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarabilir. Kanserden Değil Geç Kalınmaktan Korkulmalıdır”dedi.
Organ bağışı sunumunda Kadiriye İmrağ;
Organ bağışı nedir, nasıl ve nereye organ bağışı yapabilirsiniz?
Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başkalarının tedavisi için kullanılmak üzere izin vermesidir. 18 yaşını aşmış, akıl ruh sağlığı yerinde, mümeyyiz olan herkes organ bağışında bulunabilir. Bağış yapılabilecek yerler; tüm devlet hastaneleri, özel hastaneler, sağlık ocakları, sağlık müdürlükleridir. Prosedür olarak bir form doldurulup organ bağış kartınız veriliyor. Beş dakikalık bir işlem diyebiliriz.
Beyin ölümü ve bitkisel hayat kavramları nelerdir?
Beyin ölümünde;
Bir insanda beyin ölümünün gelişmiş olması demek; beynin tüm kan akımı ve oksijenlenmesinin durmuş olmasını, beynin tamamen ve geri dönüşümsüz olarak tüm fonksiyonlarını kaybetmiş olmasını tanımlar. Beyin ölümü olan kişide kısa zamanda diğer organlar da hayatiyetini kaybeder. Beyin ölümünde vücuda oksijen pompalayan bir solunum makinesi (ventilatör) olduğu için kalp bir süre daha atmaya devam eder. Kalbin kendine ait, beyinden bağımsız olarak çalışan bir merkezi vardır. Kalp dokusuna oksijen geldiği sürece bu merkezden elektriksel uyarı çıkar ve kalbin kısa bir süre daha atmasını sağlar. Şimdiye kadar dünyada beyin ölümü tanısı konulup tekrar yaşama dönmüş bir vaka yoktur. Beyin ölümü olan kişi tıbben ve yasal olarak ölü kabul edilir.
Önemli faktörlerden biri de “DİN” !
Her canlının hayatı kutsaldır, saygı gösterilmeli ve korunmalıdır. İnsanlarda “ acaba organ bağışı yaparsam günah mı işlerim “ düşüncesi var. Dini bilgi yetersizliği veya önyargılardan kaynaklı çekinceler de az değil. Bazen “organ bağışında bulunmak ister misiniz” diye sorduğumuz ailelerin konuyu önce bir din adamına danışmak istediklerini görüyoruz. Görüştükleri kişinin olumsuz görüş bildirmesiyle organ bağışından vazgeçen insanlar oluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ bağışı ve naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.
İslam dini açısından ilgili ayet ve hadisler de vardır. Bunlar;
“Kim bir kimseye hayat verirse, o sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanır.” Maide suresi, ayet 32
“İnsan kendisinin kemiklerini bir araya getiremeyeceğimizi mi sanıyor? Evet bizim onun parmak uçlarını bile aynen eski haline getirmeye gücümüz yeter.”
“iyilik yapacağınız kişi yaptığı iyilik ve fenalıklardan kendisi sorumludur.” Kıyame suresi , ayet 3-4.
Bağışlanan organlar kimlere naklediliyor?
Öncelikle doku ve kan grubu uygunluğuna göre acil bekleyen hastalara nakiller yapılır. Her hasta için organ nakli kriterleri vardır. Bu kriterleri bilim kurulları ( böbrek, kalp, karaciğer) belirler. Organ paylaşımında en önemli öncelik ;
-Tıbbi aciliyet
-Doku ve kan grubu uyumudur.
-Din, dil, ırk, cinsiyet, zengin-fakir ayrımı gözetilmez.
-Ulusal Koordinasyon Sistemi tarafından dağıtım yapılır.
-Önce ülkedeki tüm bekleyen acil hastalar taranır. Uygun acil hasta yoksa sıradan bekleyen hastalara nakil gerçekleştirilir.
-Yapılan tüm işlemler kayıt altına alınıp belgelenir.
Organ bağışında ne durumdayız, dünyadaki yerimiz?
Organ bağışı her geçen yıl bir önceki yıla göre yaklaşık 1.5- 2 katı artış göstermekte ancak bu artış halen çok yetersiz. Ülke olarak yılda milyon nüfus başına minimum 25 kadavra donör sağlayabildiğimiz zaman organ nakli bekleme listelerindeki hastaları tedavi etme şansını yakalayabiliriz. Bizde ölümlerin ancak % 25-30 unun yakınları organ bağışını kabul ediyorlar. Bu da yılda milyonda 3,5-4 kişi demek. Yani kadavradan organ bağışında yıllık ortalamanın çok çok altında kalıyoruz. Bu nedenle her yıl 6-7 bin kişi organ nakli beklerken yaşamlarını kaybediyor. Yaş ortalaması da oldukça düşük. Örneğin böbrek hastalarının % 50 sine yakınını 5-40 yaş arası kişiler oluşturuyor.
Organ naklinin gelişmiş olduğu ülkeler ile aramızda bir kıyaslama yapmak gerekirse arada ortalama 10-15 kat fark var. Katolik bir toplum olmasına rağmen İSPANYA da oranlar milyon nüfus başına 35-40 arasıdır” bilgilerini paylaştı.
Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği Başkanı Yılmaz; “Organ nakli vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam bir doku veya organın nakledilmesidir. Beyin ölümü kesin olarak tam bir ölümü ifade eder. Kesin tanımını kazanmadan önce ölümün tanımı, kalbin durması şeklinde tanımlanmaktaydı. Ama kalp durmasının artık ölüme delalet etmediğini sadece doktorlar değil pek çok insan bilmektedir. Bilinmesi gereken şudur ki; İnsanın ölümü tamamıyla beyinde gerçekleşen bir olaydır. “Bağışlanan organ filizlenen candır” Ya bekleyen sen olsaydın?
Evet, bekleyen biz olmayalım ben tüm okuyucularımızın organ bağışlamasını öneriyorum. Çünkü bağışlanan her organ bir hayattır. Organ ve doku bağışınız için derneğimizden de destek alabilirsiniz” dedi.
Yılmaz, kanser ve organ bağışı sunumuna yapılan katkılardan dolayı KETEM Doktoru Hatice Uçar Yüksel’e, Halk Sağlığı Merkezi Yetkilisi Kadiriye İmrağ’a ve Egedeniz Tekstil San. ve Tic. A.Ş İnsan Kaynakları Müdürü Selim Pilavcı’ya teşekkür belgesi verdi.